Nieuws

Burgemeester Schuiling dreigt in narrige brief aan studenten met strenge lokale maatregelen

Burgemeester Koen Schuiling heeft in een brief aan studenten in Groningen gedreigd met het nemen van strenge lokale maatregelen. Volgens Schuiling gaat het namelijk niet goed met de ontwikkeling van het coronavirus in Groningen. “Het aantal besmettingen is de afgelopen weken fors toegenomen. Zeker de helft van die besmettingen vindt plaats onder jongeren, onder studenten. Dat moeten we samen stoppen. Daarom doe ik in deze brief een klemmend beroep op jou”, zo schrijft Schuiling in z’n brief, die ook is ondertekend door de bestuursvoorzitters van de Hanzehogeschool en de RUG.


Leestijd: 1 minuut

Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier
Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier

Volgens Schuiling vinden de besmettingen vooral plaats in de privésfeer en in de studentenhuizen. Schuiling: “Dus terwijl je geniet van het leven draag je het virus over. Bewust of onbewust komen nog steeds te veel jongeren samen en wordt onvoldoende afstand gehouden: thuis, in het Noorderplantsoen, op het stadsstrand, in de horeca. Dat kan nu echt niet.”

Waarom ben je toch op die te drukke plekken?
De burgemeester vindt het inperken van het aantal besmettingen een opdracht voor iedereen, dus ook voor de jongeren en studenten. “Mijn vraag aan jou is om na te gaan wat jij nog meer kan doen om het aantal besmettingen te beperken. Waarom ben je toch op die te drukke plekken? Waarom neem je die anderhalve meter afstand niet in acht?”, schrijft hij. 

Het negeren van die paar simpele regels…
Schuiling vervolgt: “Wat betekent het als het negeren van die paar simpele regels ertoe leidt dat jij of je studievriend(in) zijn of haar stage of co-schappen moet stoppen? En wanneer we weer strengere maatregelen moeten nemen waardoor jij studievertraging oploopt, je niet op stage kunt of er nog minder fysiek onderwijs is? Vind je het dat waard? “

Klemmend beroep
“Ik doe een klemmend beroep op jou en alle andere studenten in Groningen om strenge lokale maatregelen te voorkomen. Heb je klachten die kunnen duiden op het virus, maak een afspraak via 0800-1202 en laat je testen. Ben je getest? Blijf dan thuis. En heeft je huisgenoot klachten? Ook dan blijf je thuis en wacht je tot hij of zij de testuitslag heeft.”

'Ik reken op jullie!'
De burgemeester sluit de brief af door de studenten en hun vrienden te wijzen op hun verantwoordelijkheid. “Het aantal besmettingen en contacten in Groningen moet echt omlaag. Met elkaar kunnen we dat! Ik reken op jullie.”

De hele brief is hier te lezen.