Nieuws

Burgemeester Schuiling: “Lelylijn via Groningen naar Hamburg is impuls voor héel Nederland”

De aanleg van de snelle treinverbinding naar Groningen, de “Lelylijn”, is niet alleen in het belang van het Noorden, maar juist ook voor heel Nederland. Want als die lijn wordt doorgetrokken naar Bremen en Hamburg ontstaat ook een uitstekende verbinding tussen Amsterdam en noord-Duitsland, en dat levert grote economische impulsen. Dat betoogt vandaag burgemeester Koen Schuiling van Groningen in een opiniebijdrage aan een Dagblad Trouw.


Leestijd: 1 minuut

Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier
Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier

In het artikel breekt de burgemeester van Groningen een lans voor de aanleg van de Lelylijn. Hij doet dat nu, in een periode dat in Den Haag besprekingen gaande zijn over een nieuw kabinet. En voor het Noorden is het van belang dat het nieuwe kabinet zich ook uitspreekt over de Lelylijn.

De Groningse burgemeester pleit niet alleen namens Groningen voor de nieuwe treinverbinding, maar ook namens senatoren in Hamburg en Bremen.

Beschouw het noorden niet langer als een uithoek van Nederland, maar als een brug naar Bremen en Hamburg, vindt Koen Schuiling. Een investering in de Lelylijn zal zich zeker terugbetalen, zo is zijn boodschap aan de landelijke politiek.

“Met nieuw en beter spoor kunnen we de economische kernregio’s van Nederland verbinden, de druk op de Randstad verlichten en de economische potentie van heel Nederland en de Noord-Duitse steden een grote impuls geven. Dat is broodnodig als we met elkaar de gevolgen van de coronacrisis te boven willen komen. De Lelylijn opent ook deuren verder naar het noorden. De reistijd tussen Hamburg en Kopenhagen wordt de komende jaren fors verkort met de nieuwe Fehmarnbelttunnel, wat de waarde van de Lelylijn op de lange termijn extra vergroot”, aldus de burgemeester in zijn bijdrage aan Trouw.