Nieuws

Burgemeester Westerwolde: "Minister Faber handelt niet fatsoenlijk"

“Minister Faber loopt weg voor haar verantwoordelijkheid. Zij is verantwoordelijk voor mensen die voor asiel naar Nederland komen. Ze heeft tijd genoeg gehad en voldoende mogelijkheid om mensen op een fatsoenlijke manier onder te brengen. Dit doet ze bewust niet.” Dat stelt burgemeester Velema van Westerwolde in een scherpe verklaring over de gang van zaken rond de opvang van asielzoekers in Ter Apel. Volgens de burgemeester is er sprake van “schoffering van het lokaal gezag”.


Leestijd: 2 minuten

Volgens de gemeente Westerwolde is er momenteel weer sprake van een hoog aantal asielzoekers in Ter Apel. Er zijn zoveel mensen bij gekomen dat een aantal ’s nachts in portacabins moet slapen, maar die zijn daarvoor niet geschikt en het slapen is er onveilig.

Volgens de burgemeester waren zowel de minister als het COA gewaarschuwd dat deze situatie er aan zat te komen en waren er mogelijkheden geweest om in te grijpen. Maar volgens de burgemeester is dat bewust niet gedaan

“Afgelopen weekend sliepen meer dan 2200 mensen in het asielcentrum in Ter Apel. Daarbij is gebleken dat het COA personen laat overnachten in ruimtes die niet voor nachtverblijf bestemd zijn. Het gaat hier om zogenaamde portacabins. Gebruik van deze units als slaapruimte voor noodopvang van asielzoekers is om meerdere redenen strijdig met de aan de vergunning verbonden voorwaarden. Het is ook strijdig met de voorschriften voor brandveilig gebruik op grond van het Besluit bouwwerken leefomgeving”, aldus de gemeente in een verklaring.

Minister

Zaterdagmorgen is er direct contact gezocht met minister Faber en het COA. In dit gesprek heeft burgemeester Jaap Velema uitdrukkelijk géén toestemming gegeven voor gebruik van die cabins. Velema: “Ik heb de minister gebeld om te zeggen dat ik dat niet accepteer.”

Schoffering lokaal gezag

Op zondag wordt er nogmaals aangedrongen op het nemen van maatregelen om te voorkomen dat er van zondag op maandag gebruik gemaakt wordt van de cabins. Het hele traject noemt Velema een schoffering van het lokaal gezag.

Last onder dwangsom

Gezien de omstandigheden en de verwachte hogere instroom heeft het college van gemeente Westerwolde maandag besloten een last onder dwangsom neer te leggen.

Burgemeester Velema: “Met het besluit tot het opleggen van een last onder dwangsom nemen wij onze verantwoordelijkheid als gemeente om te voorkomen dat de al eerder geconstateerde overtredingen zich herhalen. Mede gelet op de gebleken ongevoeligheid van de CAO voor dwangsommen, stellen wij daarop een hoge dwangsom.”