Nieuws

Burgemeesters niet blij met enorme drukte; dat moet deze zomer anders

Het was op een flink aantal plekken veel te druk op de zonovergoten Hemelvaartsdag. Dat heeft Hubert Bruls namens het Veiligheidsberaad met daarin 25 burgemeesters gezegd. Volgens Bruls, die zelf burgemeester is van Nijmegen, moeten de mensen meer op zoek gaan naar rustige plekken om te recreëren.


Leestijd: 1 minuut

Groningen deelt 116 coronaboetes uit
Groningen deelt 116 coronaboetes uit

Ook in Groningen was het op sommige plekken te druk. Zo grepen de politie en handhavers in bij het Noorderplantsoen. Daar waren zoveel mensen dat het lastig werd om voldoende afstand te houden. De bezoekers werden opgeroepen om rustigere plekken op te zoeken. De gemeente Groningen dreigde ook met het uitdelen van boetes.  

Volgens Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zal deze zomer anders zijn dan we gewend waren voor de coronacrisis. “We krijgen een zomer vol beperkingen als mensen niet snappen dat ze niet allemaal tegelijk naar dezelfde stranden, plassen en winkelcentra kunnen gaan”, zegt hij. Volgens Bruls zullen dan vaker plekken worden afgesloten of ontruimd. Uitgangspunt blijft volgens hem dat iedereen voldoende afstand moet kunnen houden. Bruls zegt dat het vervelend zou zijn als je uren in de file staat voor een strand en dat je dan ter plekke erachter komt dat het inmiddels is afgesloten.

Het Veiligheidsberaad wil nu toeristische organisaties ertoe zetten om duidelijk te maken dat er in Nederland nog heel veel andere plekken zijn om te recreëren. Op die manier kan de drukte beter worden verspreid. 

Voor het Pinksterweekend, eind mei, zijn vooralsnog geen maatregelen afgekondigd. Volgens Bruls mag nu wel duidelijk zijn dat er wordt ingegrepen als het ergens te druk wordt.