Nieuws

Buurtbewoners kunnen subsidie krijgen voor deelauto’s

Vanaf 1 juli van dit jaar kunnen Groningers met hun buren uitproberen hoe het is om samen een auto te delen. De gemeente stelt subsidie beschikbaar voor de opstartkosten en een halfjaar een elektrische deelauto uit te proberen.


Leestijd: 1 minuut

De gemeente wil op deze manier het gebruik van deelauto’s stimuleren en privébezit van auto’s verlagen, waardoor er meer ruimte voor groen- en speelvoorzieningen ontstaat.

Veel bewoners willen graag autodelen maar weten vaak niet hoe ze dit moeten aanpakken of missen de financiële middelen om te beginnen, stelt de gemeente. Met de subsidie tot maximaal 7.600 euro per groep, kunnen inwoners met hun buren een autodeelcoöperatie oprichten en andere opstartkosten dekken.

Proefperiodes in verschillende wijken 

In samenwerking met verschillende aanbieders van deelauto’s start de gemeente met probeerperiodes van een halfjaar in diverse buurten. Bewoners kiezen passende deelauto’s uit bij een van de aanbieders en kunnen tijdens dit half jaar ervaren hoe het is om auto’s te delen.

Na zes maanden besluiten ze of ze hiermee willen doorgaan. De gemeente werkt hiervoor samen met DEEL, een non-profit organisatie uit Den Haag die buurten ondersteunt bij gezamenlijk autodelen.

Vaste standplaatsen en laadpalen in de buurt 

Coöperaties van bewoners die deelauto’s gebruiken, krijgen een vergunning voor een vaste parkeerplaats aan een openbare laadpaal. Dit maakt het gebruik van deelauto’s nog gemakkelijker en vergroot de zichtbaarheid van autodelen. Als er niet voldoende bestaande laadpalen aanwezig zijn in de buurt, onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om extra laadpalen te plaatsen.