Nieuws
Café De Kachel laat bezoekers zelf tappen
Café De Kachel aan het Schuitendiep in Groningen gaat bierkranen aan bezoekers ‘verhuren’. Klanten krijgen glaswerk mee en kunnen aanschuiven aan tafeltjes die rondom de bierkranen staan. De taps stoppen automatisch na een van te voren afgesproken hoeveelheid bier.
Leestijd: 1 minuut
Volgens de uitbater R. Lanting is zijn tapsysteem uniek in Nederland en zijn er daarom geen kant en klare systemen op de markt. Hij overlegt nog met bierbrouwer Heineken of zijn idee technisch haalbaar is. “Maar het moet volgens mij niet moeilijk zijn. We zetten gewoon een meter tussen de bieropslag in de kelder en de privékranen.”De cafébezoekers kunnen onbeperkt bier inslaan. “Of het nou vijftig of zestig liter is, dat maakt me niet uit”, zegt Lanting. Zodra het bier is afgerekend wordt de gevraagde hoeveelheid bier in de computer ingevoerd en gaat de kraan stromen. Lanting verwacht vooral groepen te bedienen. “Want wat is er leuker dan je eigen biertje tappen? Dit maakt het café nog gezelliger.”Koninlijke Horeca Nederland is niet blij met het initiatief van de Groningse caféhouder. Volgens een woordvoerder werkt het drankmisbruik in de hand. “Er is geen enkele controle op mogelijk. Vooral jonge mannen kunnen moeilijk grenzen trekken en worden zo gestimuleerd om nog meer te drinken.”Lanting wijst de kritiek van de hand. “Vergeet niet dat mensen die niet kunnen tappen veel bier verspillen. Hierdoor wordt er misschien wel minder gedronken. Bovendien heb ik een feestcafé, iedereen heeft hier altijd een biertje in de hand.”De caféhouder bedacht zijn plan nadat zijn zaak in oktober vorig jaar uitbrandde. De verbouwing moet medio maart klaar zijn. Bij wijze van openingsstunt blijft de kroeg dan een week lang 24 uur per dag open.