Nieuws

College van Gedeputeerde Staten Groningen gevallen; Windmolenpark gaat wél door

Het College van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Groningen is woensdagavond gevallen na een conflict over de aanleg van een windmolenpark in de Eemshaven. De breuk ontstond toen de coalitiepartijen ChristenUnie, BBB, Groninger Belang en PvdA het niet eens konden worden over de voortgang van het project. Terwijl de ChristenUnie aandrong op het naleven van eerder gemaakte afspraken over de aanleg van het windpark, weigerden BBB en Groninger Belang hun steun te geven. Hierdoor ontstond een patstelling binnen de coalitie, wat uiteindelijk leidde tot het opstappen van de ChristenUnie.


Leestijd: 1 minuut

Het windmolenpark bij de Eemshaven is al tien jaar in voorbereiding, en de ChristenUnie benadrukte dat het afblazen van het project niet verantwoord zou zijn. Volgens de partij moet een betrouwbare overheid zich houden aan afspraken, vooral wanneer er al zoveel tijd en energie in is gestoken. “Een betrouwbare overheid houdt zich aan gemaakte afspraken. Daar moeten inwoners en bedrijven in onze provincie op kunnen rekenen,” aldus de fractie in een verklaring. BBB en Groninger Belang hadden echter hun twijfels over het project en gaven aan dat zij er niets in zagen. Dit leidde tot een vertrouwensbreuk binnen de coalitie.

De ChristenUnie verwijt BBB en Groninger Belang dat zij zich niet aan het coalitieakkoord houden en hiermee het vertrouwen schenden dat de basis vormde voor de samenwerking. “Wij herkennen ons niet in een samenwerking waar we soms wel en soms niet betrouwbaar zijn,” aldus de verklaring. De partij gaf aan dat dit een breuk in de gezamenlijke koers betekent, en dat verder samenwerken onder deze omstandigheden niet langer mogelijk is. De ChristenUnie heeft daarom besloten om de samenwerking met BBB en Groninger Belang te beëindigen.

Hoe het nu verder moet in het provinciaal bestuur van Groningen, is nog onduidelijk. De komende weken en maanden zal er meer duidelijkheid komen over de nieuwe bestuurlijke verhoudingen. De ChristenUnie sluit niet uit dat er vragen zullen rijzen over de situatie en nodigt haar leden uit voor een algemene vergadering op 14 november om hierover in gesprek te gaan. Tot die tijd kunnen vragen gesteld worden aan de fractievoorzitter Fredric Geijtenbeek.