Nieuws

Commentaar: Wegsturen 'zionisten' en weigeren contact met journalisten smet op demonstratie

Demonstranten op het Harmoniecomplex hebben de nacht rustig doorgebracht. Er hebben zich geen taferelen voorgedaan zoals in Amsterdam, er zijn geen vernielingen verricht. Prima dat mensen op deze manier uiting geven aan hun grote zorgen over wat er gebeurt in Gaza.


Leestijd: 1 minuut

Toch zijn er wel enkele kranttekeningen te plaatsen bij het gedrag van demonstranten. Er deed zich gisteren een incident voor waarbij twee mensen werden weggestuurd omdat ze zionisten zouden zijn. “Say it loud, say it clear, zionists not welcome here”, zo begonnen demonstranten te zingen toen deze mensen met hen in discussie wilden gaan.

Dat is wel heel raar. Want de reden dat de demonstranten toestemming hebben van de gemeente Groningen om te demonstreren op het Harmonieplein is dat het openbare ruimte is, en niet de ruimte van de universiteit. Dat betekent dan dat de demonstranten andere mensen die zich ook in die openbare ruimte willen begeven, niet weg kunnen sturen.

Groningse journalisten die er meer over wilden weten werden niet te woord gestaan, omdat demonstranten niet met “de pers” in gesprek wilden gaan.

Het is mooi dat mensen die zich grote zorgen maken over wat er in Israël en Gaza gebeurt, dat willen uiten en demonstreren. Daarvoor leven we in een democratie.

Maar laten de demonstranten zelf ook open blijven staan voor mensen die vragen aan hen willen stellen of die met hen in discussie willen.