Nieuws

Coronacrisis: ruim 20 procent meer WW-uitkeringen

Door de coronacrisis is het aantal Groningers met een WW-uitkering in december fors gestegen ten opzichte van een jaar eerder, met 21,4 procent. Dat komt neer op 1652 uitkeringen, zo meldt het UWV.


Leestijd: 1 minuut

Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar
Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar

Volgens het UWV is het gebruikelijk dat het aantal WW-uitkeringen in december iets hoger ligt. Maar door de coronapandemie ligt het aantal WW-uitkeringen fors hoger dan een jaar geleden. Dit geldt vooral voor jongeren: sectoren waarin veel jongeren werken, zijn hard getroffen door de gevolgen van de coronacrisis op de werkgelegenheid.

Eind december telde Groningen 9.359 WW-uitkeringen. Dat was 6,8 procent meer dan de maand ervoor. Maar vooral in vergelijking met een jaar eerder, december 2019, was het aantal uitkeringen fors gestegen.

Volgens het UWV worden met name jongeren hard geraakt: in de leeftijdscategorie tot 27 jaar was de toename maar liefst 93% op jaarbasis. Dit komt doordat ze vaak met flexibele contracten werken in sectoren die door de coronamaatregelen veel of zelfs alle omzet verloren, zoals de horeca en detailhandel non-food, aldus de uitkeringsinstantie.