Nieuws

Demonstratie tijdens ESNS in Groningen om niet-commerciële cultuurinitiatieven te steunen

Op zaterdag 21 januari vindt er tijdens Eurosonic/Noorderslag (ESNS) een demonstratie onder de naam De Groningse Onderstroom plaats. De organisatoren pleiten voor het belang van niet-commerciële culturele plekken.


Leestijd: 1 minuut

Demonstratie tijdens ESNS in Groningen om niet-commerciële cultuurinitiatieven te steunen
Demonstratie tijdens ESNS in Groningen om niet-commerciële cultuurinitiatieven te steunen

Volgens de organisatie beseft de gemeente te weinig wat de toegevoegde waarde is van deze vrije plekken voor de stad. De demonstratie komt in de vorm van een feestelijke optocht waarin allerlei niet-commerciële cultuurinitiatieven zich verenigen om van zich te laten horen.

Tijdens het showcase festival ESNS wordt nieuw muzikaal talent gevierd. Juist dan is het volgens de organisatie belangrijk om ook aandacht te besteden aan de plekken die de basis vormen voor talentontwikkeling: betaalbare plekken waar artiesten kunnen oefenen en waar men bands kan zien optreden.  

Onlangs kwamen verschillende broedplaatsen in het nieuws omdat deze onder druk staan, voorbeelden hiervan zijn Het Oude RKZ, Backbone050 en de Biotoop. Voor energiesubsidies komen ze niet in aanmerking, en vaak moeten ze wijken voor commerciële belangen. Hierdoor dreigen veel betaalbare ateliers en oefenruimtes verloren te gaan. 

De Groningse Onderstroom onderstreept de onmisbaarheid van dit soort plekken voor een leefbare, diverse en bruisende stad en vraagt de gemeente om waardering voor niet-commerciële culturele initiatieven en een welwillende houding aan te nemen in het zoeken naar permanente mogelijkheden voor vrije ruimte.

De demonstratie begint om 16.30 op de Ossenmarkt en eindigt om 21.00 op de Vismarkt. De route wordt later bekendgemaakt op de website degroningseonderstroom.nl.