Nieuws

Deze week mogelijk laagvliegende straaljagers boven Groningen

Er is deze week kans op laagvliegende straaljagers boven de provincie Groningen. Het gaat om een oefening van 24 gevechtsvliegers en officieren uit Nederland, Noorwegen en België die worden opgeleid tot wapeninstructeur, en moeten oefenen om uit het zicht van de radars te blijven. En dat kan maar op één manier: laagvliegend.


Leestijd: 1 minuut

F16 maakt noodlanding op Airport Eelde
F16 maakt noodlanding op Airport Eelde

De gevechtsvliegers en officieren volgen de Weapons Instructor Course van de Koninklijke Luchtmacht. De selectie is streng; slechts de allerbeste vliegers komen voor de opleiding in aanmerking.

Een onderdeel van de opleiding is dus het tactisch verplaatsen op lage hoogten, maar ook het landen op vijandig gebied en het droppen van vrachtladingen uit een C-130-transportvliegtuig maken deel uit van de komende oefening.

Er wordt deze week elke dag geoefend, waarbij de straaljagers opstijgen vanaf de vliegbasis in Leeuwarden.  Omdat ze veel gebruik maken van het luchtruim boven Noord-Nederland en de Noordzee, kan het zijn dat je deze week wat van het geluid meekrijgt, zo meldt RTV Drenthe.