Nieuws

Docent die complottheorieën doceerde alsnog op non-actief gesteld

Tjeerd Andringa, de docent van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die door studenten beschuldigd werd van het doceren van complottheorieën, is door de universiteit alsnog op non-actief gesteld. Dat laat de RUG vrijdagavond in een verklaring weten.


Leestijd: 1 minuut

Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad
Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad

De docent, die het vak ‘Systems View on Life’ doceerde aan University College Groningen (UCG), kreeg eerder deze week al een officiële berisping omdat hij studenten bepaalde complottheorieën doceerde waar hij zelf in gelooft en omdat hij bepaalde antisemitische theorieën verdedigde. Volgens studenten probeerde hij hen van zijn ‘alternatieve waarheid’ te overtuigen. De universiteit besloot daarop dat hij zijn vak niet meer mocht geven, maar andere vakken nog wel. 

De RUG laat nu weten dat er een onafhankelijk vervolgonderzoek naar de docent wordt ingesteld: “Vastgesteld is dat door deze onrust de betrokken docent, Tjeerd Andringa, geen onderwijs kan geven zoals beide partijen dat willen. Daarom is besloten dat hij lopende het onderzoek en in afwachting van de uitkomst daarvan geen onderwijs zal verzorgen aan UCG.”