Nieuws

Docenten RUG doen laptops tijdens colleges in de ban: geen afleiding meer

Een aantal docenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft laptops verbannen uit de collegezaal. Studenten moeten tijdens de colleges gewoon weer ouderwets met pen en papier aantekeningen maken. Voordeel: ze worden minder afgeleid en kunnen zich beter concentreren. Dat meldt de Ukrant.  


Leestijd: 1 minuut

De Ukrant sprak met docenten Janneke Weiermars en Marcel Brus. Beide docenten vragen hun studenten laptops in de tas te laten.

Weiermars, docent moderne Nederlandse letterkunde, merkte tijdens dat studenten achter hun laptop vaak wat filmpjes zaten te kijken of andere dingen aan het doen waren. Ze vertelt over die keer dat er plotseling gejuich opsteeg vanuit de collegebanken. Wat bleek? Sven Kramer had op de 5 kilometer een gouden medaille gewonnen.

Studenten die bedanken

Tijdens de colleges van Weijermars dus geen laptops meer, maar pen en papier om aantekeningen te maken. Een verademing, vindt ze. “Ik zou het niemand opleggen, maar het wel heel erg aanbevelen. Er zijn nog elk jaar studenten die me ervoor bedanken”, zo schrijft de Ukrant.

Hoogleraar internationaal publiekrecht Marcel Brus deed de laptop zo’n vijf jaar geleden al in de ban. Hij zag tijdens zijn colleges dat veel studenten zaten te Facebooken of Instagrammen. “Zeker als je vanaf achterin een volle collegezaal in kijkt, zie je dan één zwerm van bewegende beelden voor je. Dat leidt gewoon af.”

Brus merkt dat studenten niet meer worden afgeleid door hun scherm. “Zonder laptops lesgeven gaat gewoon beter. Dan zien we elkaar. We zitten in ieder geval niet allemaal achter een scherm verscholen.”

Uiteindelijk reageren ook de meeste studenten positief. Ze kunnen zich beter concentreren, en gemaakte aantekeningen blijven beter hangen. “Als ik met mijn laptop aantekeningen maak, kan ik net zo goed niet gaan. Er blijft dan echt niks hangen”, vertelt student Nederlandse taal- en letterkunde Kim den Hartog inmiddels.