Nieuws

Donar vraagt faillissement aan - inktzwarte dag Gronings basketbal

Het bestuur van Donar heeft vandaag het faillissement van
de Stichting Prof Basketbal Groningen (Donar) aangevraagd. De
Belastingdienst is niet akkoord gegaan met het crediteurenakkoord en heeft zelfs een naheffing van 1,6 miljoen euro neergelegd.


Leestijd: 2 minuten

Donar tijdens een eerdere wedstrijd
Donar tijdens een eerdere wedstrijd

De belastingdienst heeft het vertrouwen in de boekhouding opgezegd zo liet Jakob Klompien namens de Taskforce in een persconferentie weten. De club bleek niet in staat om over de afgelopen twee jaar betrouwbare cijfers op te leveren zo gaf Klompien toe. Daarom heeft de fiscus besloten om over de afgelopen vijf jaar betaalde financiële middelen terug te vragen met een boete van 1,2 miljoen euro.

Hierdoor is een onmogelijke situatie ontstaan om verder te gaan en is het bestuur genoodzaakt om het failliet aan te vragen. De totale schuld bedroeg inmiddels 2,5 miljoen euro. De opstelling van de Belastingdienst kwam voor Donar onverwacht, omdat de eerdere overleggen niet in die richting wezen. Door de principiële opstelling van de fiscus is het plots de belangrijkste crediteur geworden die voorrang heeft op alle andere schuldeisers.

De club gaat naarstig werken aan een doorstart, maar daar zitten vooralsnog een hoop haken en ogen aan. Het hangt primair van de curator af. Als de curator kiest voor het afwikkelen van de boedel is een doorstart op korte termijn verkeken en zal van voren af aan begonnen moeten worden. Ondanks het feit dat voor komend seizoen al sprake is van een sluitende begroting van ongeveer 1,7 miljoen euro.

Het huidige bestuur onder leiding van voorzitter Jannes Stokroos is op het moment dat een curator is aangesteld niet meer in functie. ‘We danken alle betrokkenen voor hun vertrouwen en enorme inzet in de afgelopen periode. En in het bijzonder de crediteuren. We beseffen maar al te goed wat dit faillissement betekent voor allen die steun hebben betuigd in de afgelopen weken en hun medewerking hadden toegezegd aan een crediteurenakkoord.’

De afgelopen weken is door fans en investeerders 700.000 euro ingezameld in de hoop dat dit genoeg zou zijn om de gestarte procedure om te club te redden voldoende zou zijn. Wat er met dit geld gaat gebeuren is vooralsnog onbekend. Donar spreekt woensdag met de curator.