Nieuws

Duizend handtekeningen tegen protestregels van de RUG

De Groninger Studentenbond (GSb) heeft duizend handtekeningen verzameld tegen de nieuwe protestregels van de Rijksuniversiteit Groningen. De onlangs ingevoerde regels gaan volgens hen in tegen het recht op demonstratie. “Wij laten ons niet de mond snoeren.”


Leestijd: 1 minuut

Eerder dit jaar werd door de RUG een lijst van regels ingevoerd die demonstraties gedeeltelijk aan banden dienen te leggen. Dit omdat demonstraties er volgens de RUG er steeds heftiger aan toe gaan. De regels bestaan onder andere uit een verbod op demonstraties na zeven uur ‘s avonds en een verbod op het verstoren van lessen en ceremonies. Wanneer de regels niet worden nageleefd maakt de universiteit er nieuw beleid van om de demonstratie te laten ontruimen door de politie.

“Nu zeggen duizend studenten via de petitie dat ze fel tegen deze ingevoerde regels zijn,” vertelt Ken Hesselink, voorzitter van de Groninger Studentenbond. “In tegenstelling tot wat het universiteitsbestuur beweert, zijn deze regels ondemocratisch tot stand gekomen, dit vinden wij onacceptabel.” De GSb en de studenten willen dat de regels worden ingetrokken.

Groningen was de proeftuin voor deze regels, en recent zijn ze landelijk ingevoerd. De nieuwe nationale regels zijn iets strenger. Zo moeten studenten het gaan melden aan de universiteit wanneer zij willen demonstreren. “We vinden het erg jammer dat de landelijke regels zijn ingevoerd,” zegt Hesselink. “Echter benadrukt dit alleen maar meer waarom het belangrijk is te tonen dat studenten het hier niet mee eens zijn door middel van deze petitie.”

Foto: Pro-Palestina demonstranten hadden eerder deze maand een tentenkamp opgezet bij de RUG.