Nieuws

Eerste debat over ‘Staat van Groningen’ in Tweede Kamer

De Tweede Kamer debatteert donderdag met staatsecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen, BBB) over de plannen van de regering om het gaswinningsgebied in Groningen te helpen. Het is de eerste keer dat het debat ‘Staat van Groningen’ op de agenda staat. Het wetsvoorstel waarmee de regering belooft de ‘ereschuld’ aan Groningen in te lossen stuit op veel kritiek, meldt Trouw. Advocaten, de gemeenten Groningen en Aa en Hunze, en de Groninger Bodem Beweging vinden de plannen van de regering te vaag en vrijblijvend.


Leestijd: 1 minuut

Volgens Trouw zijn er vooral zorgen over wie recht heeft op schadevergoeding en over de ‘finale kwijting’, die in het wetsvoorstel is vastgelegd. Dit houdt in dat gedupeerden na herstel geen nieuwe claims kunnen indienen, zelfs als er later nog schade optreedt.

Dagblad van het Noorden meldde eerder dat de oppositie in het debat zal aandringen op de sluiting van alle Groningse gasvelden, inclusief de kleine velden, en een betere aanpak van de versterking van huizen. Staatssecretaris Van Marum heeft echter nog geen harde toezeggingen gedaan en houdt voorlopig de boot af, concludeert DVHN.

Wat is ‘Staat van Groningen’?

Het debat over de ‘Staat van Groningen’ is de eerste van wat een jaarlijkse verantwoording moet worden over de voortgang van herstel- en versterkingswerkzaamheden in het aardbevingsgebied. Dit verantwoordingsmoment is een van de maatregelen die de regering heeft aangekondigd als reactie op het eindrapport van de parlementaire enquête over de gaswinning in 2023.