Nieuws

Eerste zeehondenpup van het jaar opgevangen in Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste zeehondenpup van deze zomer opgevangen. Het dier werd door omstanders gevonden in de buurt van Sint Jacobiparochie. De moeder van de pup was niet in de buurt.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Pieterburen | Floor Bierma
Foto | Pieterburen | Floor Bierma

Een pup kan wel een aantal uren zonder moeder, maar omdat de omstanders het dier besloten mee te nemen, was de pup te ernstig verstoord om terug te plaatsen in het gebied. Daarom werd besloten om het dier op te vangen. Eenmaal in Pieterburen kreeg zij de naam Crista. De pup is op dit moment op veilige afstand te bewonderen in het Zeehondencentrum.

Afstand houden van pups

De eerste pup markeert de start van het geboorteseizoen van de gewone zeehond. Vele pups zullen de komende tijd geboren worden en zo’n drie à vier weken melk krijgen van de moeders. Zeehondenopvangcentra roepen daarom op om afstand te houden van zeehonden, zodat moeder en pup deze zoogperiode ongestoord kunnen doorkomen. Het Zeehondencentrum wil iedereen erop wijzen dat het verboden is om zeehonden aan te raken, behalve voor getrainde zeehondenwachters.

Wanneer mensen twijfels hebben over de gezondheid van een dier moeten zij melding doen via 144. Na melding worden zeehonden minstens 24 uur geobserveerd. Uit onderzoek blijkt dat veel zeehonden zichzelf goed kunnen redden, mits ze voldoende rust krijgen in die 24 uur. Zeehondenwachters kunnen daarvoor zorgen door gebieden af te zetten en het publiek te informeren, terwijl ze in contact blijven met de zeehondencentra over de toestand van het dier.

Kijkje achter de schermen in Pieterburen

In het Pinksterweekend kunnen bezoekers een kijkje achter de schermen krijgen bij Zeehondencentrum Pieterburen. Van 26 tot en met 29 mei vindt er twee keer per dag een rondleiding plaats waarmee bezoekers op plekken kunnen komen die normaal niet te zien zijn voor bezoekers. Ook kunnen kinderen de hele dag door meedoen aan een speurtocht.