Nieuws

Eurosonic Noorderslag Groningen: “Muzieksector is moe. Maar hoopvol over wederopbouw”

Het pop-evenement Eurosonic Noorderslag is niet ontevreden over het verloop van de 36ste editie van Eurosonic Noorderslag Groningen. Voor de tweede keer werd het evenement vrijwel volledig digitaal gehouden en kon er deels vanuit Groningen muziek worden gestreamed die in heel Europa werd beluisterd. Maar de rek is er nu wel helemaal uit: het publiek en de artiesten zijn nu scherm-moe en nog een keer zonder publiek en fysieke netwerkmogelijkheden, zou ronduit onverantwoord zijn”, stelt Dago Houben, directeur van ESNS.


Leestijd: 1 minuut

Aftelmoment op Grote Markt in Groningen in nieuw jasje
Aftelmoment op Grote Markt in Groningen in nieuw jasje

“We hebben dit jaar de conferentie en het showcasefestival door laten gaan, omdat we Europese artiesten en aanstormend talenten niet willen en kunnen laten vallen en we ook de sector een mogelijkheid willen geven elkaar te ‘treffen’. Maar nóg een keer zonder publiek en fysieke netwerkmogelijkheden, zou ronduit onverantwoord zijn. Ondanks het feit dat er absoluut scherm-vermoeidheid te merken is, hebben we toch onze platformfunctie voor de nationale en internationale muziekindustrie kunnen uitoefenen. Europa is van het slot, nu Nederland nog.”, aldus de ESNS-directeur.

ESNS "voelt dat er bij iedereen die verbonden is aan het evenement een groot vertrouwen is dat het einde van de pandemie in zicht is", zo stelt de organisatie. "Juist in deze tijd, waarin mensen werkzaam in de muziekindustrie veel van hun inkomsten zien verdampen, is de functie van een festival en conferentie als ESNS belangrijk om de sector weer op de rails te krijgen. Des te belangrijker is het stimuleren van talent dit jaar, gezien het feit dat de exportwaarde van de Nederlandse popmuziek met 65% is gedaald, op basis van de exportcijfers van Buma Cultuur".

ESNS gaat om het ontdekken van talent. Daarom is de Popprijs weer uitgereikt, na een jaar over te hebben geslagen. DI-RECT nam dit jaar de felbegeerde Popprijs voor 2021 in ontvangst.

Verder werden de ESNS Kickstart Awards dit jaar uitgereikt aan COR, MEAU en Bnnyhunna, in samenwerking met FunX, NPO 3FM en NPO Radio 2 Soul & Jazz. Het Popstipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds is tijdens ESNS uitgereikt aan The Vices.

Het showcasefestival werd uitgezonden op 3fm.nl/esns, met sessies opgenomen in SPOT Groningen en overal in Europa.