Nieuws

Extra veiligheidsmaatregelen RUG tijdens opening academisch jaar wegens kans op protesten

Verschillende universiteiten in Nederland nemen extra veiligheidsmaatregelen vanwege de kans op pro-Palestijnse protestacties. Ook de Rijksuniversiteit Groningen kiest voor extra maatregelen, zo schrijft de UKrant.


Leestijd: 1 minuut

Het academisch jaar wordt volgens traditie geopend in de Martinikerk. Daaraan vooraf gaan hoogleraren in optocht, gehuld in toga, van het Academiegebouw via de Grote Markt naar de Martinikerk.

Omdat er mogelijk opnieuw pro-Palestijnse demonstraties komen op deze dag, neemt de RUG extra maatregelen. Volgens de UKrant gaat het om zowel zichtbare als onzichtbare maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Er wordt onder andere extra beveiliging ingezet.

Andere Nederlandse universiteiten deden dit ook al, zo meldde de NOS eerder deze vrijdag. Zo zijn er bij de Universiteit van Amsterdam en bij de Vrije Universiteit toegangscontroles.

Eerder waren er ook al pro-Palestinaprotesten, door heel Nederland en ook in Groningen. In mei werd er door de actievoerders een maand lang gebivakkeerd op het plein bij het Harmoniegebouw. Dit tentenkamp werd ontruimd nadat nadat een ander RUG-gebouw door de activisten werd bezet en de politie dit protest hardhandig beëindigde (met wapenstok).