Nieuws

FC Groningen denkt dat het nu al Sinterklaas is (Opinie)

FC Groningen denkt dat Sinterklaastijd nu al is aangebroken. En de Sint, zo denken ze bij deze club, luistert naar de naam: Koen Schuiling.


Leestijd: 3 minuten

Maar: de zon brandt nog hoog aan de hemel en Sinterklaastijd is nog héel ver weg. Dat FC Groningen tóch denkt dat Koen Schuiling, en de rest van het college van B en W, samen Sinterklaas zijn, dat blijkt uit een opmerkelijk interview met Wouter Gudde, de vertrekkende algemeen-directeur van FC Groningen.

In het Dagblad van het Noorden laat Gudde weten dat hij een plan had gemaakt om FC Groningen voor lange tijd uit de geldzorgen te halen. Dat plan komt er in het kort op neer dat hij de club grotendeels verkoopt aan een Amerikaan. Eerst voor 12,5 miljoen een deel van de aandelen, en later de rest voor eenzelfde bedrag. Deze man zou daarmee in zijn eentje 49 procent van de aandelen krijgen.

Helaas zag de gemeente Groningen dat niet zitten. De gemeente heeft bij de bouw van de Euroborg de nek al financieel langer uitgestoken dan een giraffe en miljoenen geleend aan de FC. “We zijn wel goed, maar niet gek”, denkt de gemeente, die niet het risico wil lopen de inde Euroborg gestoken miljoenen kwijt te raken door wanbeleid, al dan niet door een haar onbekende Amerikaanse investeerder.

Je zou zeggen: “hm. Zit wel wat in wat de gemeente zegt”. Zo niet Wouter Gudde.  Volgens de vertrekkende directeur “blokkeert” de gemeente Groningen een mooi plan van ‘een grote investeerder voor FC Groningen”.  Deze bekrompen houding van de gemeente Groningen was voor meneer Gudde reden om zijn vertrek aan te kondigen, en had niets te maken met de resultaten van FC Groningen dat in de periode dat hij de touwtjes in handen had degradeerde, en pas herstelde na het aantreden van Dick Lukkien in maart 2023 als trainer.

Dat de huisvestingslasten van FC Groningen zo hoog zijn, daar is de club zelf voor verantwoordelijk. Het was op háar verzoek dat de gemeente miljoenen in Euroborg stak. Het is een tikje vrijpostig van FC Groningen om aan de gemeente Groningen te vragen die miljoenen in de waagschaal te stellen.

Ajax en Vitesse

Onderdeel van de plannen van FC Groningen was ook om aandelen uit te gaan geven, zodat de club niet alleen van een Amerikaanse investeerder, maar ook van aandeelhouders zou zijn.

Het plan om aandelen te gaan verkopen doet toch wat denken aan het Ajaxmodel. Deze club zit nu enorm in de problemen, en mensen die in 2020 een aandeeltje Ajax kochten voor 22,10 euro, krijgen daar nu nog maar 10,45 euro voor terug.

En wil je weten hoe het een club vergaat die in handen is gekomen van een buitenlandse investeerder, neem dan een kijkje bij Vitesse. Zakenman Maasbert Schouten kreeg in 2008 de aandelen van Vitesse in handen. Hij verkocht ze uiteindelijk aan de Georgiër Merab Jordania en vanaf toen wilde de club jaarlijks meespelen om Europees voetbal en zelfs het woord ‘kampioenschap’ viel. Nu is de club gedegradeerd.

Het is dus maar goed dat het stadsbestuur van Groningen de boot afhoudt bij wilde plannen van FC Groningen.

Jammer dat Wouter Gudde vertrekt, want hij heeft veel verstand van voetbal.

Met name van natrappen.

(Hans de Preter)