Nieuws

FC Groningen gestraft door KNVB: huisregels aangescherpt

FC Groningen is door de KNVB gestraft voor de ongeregeldheden tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax, op zondag 14 mei. Daarbij werden meerdere rookbommen op het veld gegooid, waarna de wedstrijd definitief werd gestaakt. De KNVB heeft nu bepaald dat de vakken op de Z-Side tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd, komende zondag tegen Sparta, leeg moeten blijven en dat supporters met een seizoenskaart voor die vakken geen toegang hebben tot de Euroborg.


Leestijd: 1 minuut

De straf maakt geen verschil: burgemeester Koen Schuiling had eerder al gesteld dat de wedstrijd zonder publiek gespeeld wordt.

Volgens de KNVB heeft FC Groningen er voor, tijdens en na de wedstrijd wel alles aan gedaan om incidenten te voorkomen en te beëindigen. Om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen, adviseert de KNVB om netten op te hangen of bepaalde tribunedelen tijdens wedstrijden gesloten te houden.

Schade

FC Groningen laat weten als gevolg van de incidenten rond de afgelopen drie thuiswedstrijden met forse financiële schade te zitten. Het gaat daarbij niet alleen om schade aan het veld, maar ook om onder andere inkomstenderving door het vroegtijdig staken van twee wedstrijden en de tegemoetkoming die supporters en sponsors kunnen claimen naar aanleiding van het (grotendeels) missen van de drie thuiswedstrijden tegen N.E.C., Ajax en Sparta.

FC Groningen probeert samen met de Taskforce van de KNVB de identiteit van de vuurwerkgooiers te achterhalen. Als het mogelijk is, wil de club de schade op de supporters verhalen.

Om incidenten te voorkomen heeft de club besloten de huisregels verder aan te scherpen. Wie de regels overtreedt, kan rekenen op een boete van 10.000 euro en een lokaal stadionverbod. Bij het gooien van voorwerpen richting het veld wordt de geldboete verhoogd tot 15.000 euro en geldt een lokaal stadionverbod van 10 jaar. Op het ongeoorloofd betreden van het veld staat een boete van 20.000 euro en een lokaal stadionverbod van 15 jaar.

Het geld van de boetes gaat de club gebruiken om te investeren in nog meer en betere veiligheidsmaatregelen, zoals het vervangen en verbeteren van camera’s.