Nieuws

Forum Groningen is het Beste Gebouw van het Jaar 2020 in Nederland

Het Forum is het Beste Gebouw van Nederland! Dat is donderdag bekend gemaakt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Forum kreeg de architectuurprijs omdat een grote meerwaarde heeft voor de opdrachtgevers en de samenleving.


Leestijd: 1 minuut

De publieksprijs ging naar DOMUSDELA in Eindhoven. Zij kregen 2200 van de 9000 publieksstemmen. Het Forum kwam in die top-3 niet voor. De vakjury besloot het Groningse cultuurpaleis echter wel uit te roepen tot hét gebouw van het jaar. Negen andere genomineerden kregen in de finale het nakijken. 

Bruisende binnenwereld
De vakjury was lovend over het Forum. "Knap hoe de architecten deze kolos op de krappe locatie achter de Grote markt hebben laten landen, waarbij de beschikbare ruimte maximaal is benut”, zo zegt juryvoorzitter Neelie Kroes. “Nog veel indrukwekkender is het gebouw zelf, dat sterk contrasteert met de omgeving, maar ook past in deze stad met zijn moderne architectuur. Maar bovenal waren we onder de indruk van de bruisende binnenwereld, waar studenten boven hun boeken hangen, kinderen spelen en gezinnen een dagje uit beleven. Een gebouw met een enorme aantrekkingskracht en verblijfskwaliteit, dat in alle opzichten een verrijking is voor de stad, als icoon, cultuurwarenhuis, panoramabalkon en als stadshuiskamer."

Zelf voor gekozen
Wethouder Paul de Rook spreekt van een mooie waardering. Hij benadrukt ook dat de Stadjers uiteindelijk zelf voor het ontwerp van NL Architects hebben gekozen.

Beste bibliotheek?
Vorig jaar won de Noord/Zuidlijn in Amsterdam de prijs. Voor het Forum is het ook niet de eerste waardering. Deze week won Forum al een Dutch Design Award en in september werd het Forum al gekozen tot Beste Gebouw van Groningen. Mogelijk komt daar binnenkort ook nog de prijs voor beste bibliotheek bij. 

Foto: Marcel van der Burg