Nieuws

Fotoserie Erwin Olaf dit weekend te zien in Kunstpunt Groningen

Bij Kunstpunt Groningen is vanaf vrijdag werk te zien van Erwin Olaf, de woensdag overleden fotograaf. De fotoserie komt uit de Groninger gemeentelijke kunstcollectie.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Erwin Olaf
Foto | Erwin Olaf

Het gaat om de fotoserie ‘De tafel van 10’, die Olaf maakte als onderdeel van een fotografieopdracht in 1993. “Direct nadat we het nieuws over zijn overlijden vernamen, hebben we de koppen bij elkaar gestoken en besloten dat we met dit eerbetoon aan Erwin Olaf het publiek de gelegenheid willen geven deze prachtige serie te zien”, zegt Paula Lambeck, directeur van Kunstpunt.

Naast de fotoserie is er ook materiaal van achter de schermen te zien, waarop een jonge Olaf aan het werk te zien is in het Grand Theatre.

Over ‘De tafel van tien’

In 1991 is de Gemeente Groningen gestart met het verstrekken van een jaarlijkse fotografieopdracht om de fotografie in het Noorden te stimuleren. In 1992 ging de opdracht naar Olaf. Het thema was dat jaar: aspecten van de stad Groningen in de jaren negentig. Het resultaat werd een serie van tien foto’s met inwoners uit Groningen als modellen.

Op iedere foto is een opvallende puntneus te zien, gefotografeerd tegen een karakteristieke muur in het Grand Theatre in Groningen. Olaf zei daar destijds over: “Die neuzen zijn eigenlijk een commentaartje op het beeldende kunstige wat aan mijn foto’s wordt toegedicht.” De titels van de foto’s verwijzen naar woorden die opkwamen in de jaren negentig, zoals racisme, extreem en minima. Olaf wilde er een nieuw leesplankje mee creëren, als variant op aap, noot en Mies.

De serie is van vrijdag tot en met zondag te bezoeken aan de Trompsingel 27a in Groningen, van 12.00 tot 17.00.