Nieuws

Fracties Provinciale Staten willen spoeddebat over waakvlam

Acht fracties van de Groningse Provinciale Staten willen dat er een spoeddebat komt over het waakvlambesluit van eerder deze week.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt Dagblad van het Noorden. Maandag werd bekend dat twee gasproductielocaties in Groningen op de waakvlam gaan, vanwege de koude temperaturen.

Het besluit leidde tot woede onder Groningse bestuurders. Onder andere op X lieten zei zich uit over het besluit. “Weg kleine beetje vertrouwen wat weer was opgebouwd”, schrijft Nadja Siersema – Orsel (GroenLinks). “Eén nachtje vorst met een lagere gevoelstemperatuur meteen de waakvlam aan. Alsof het een Siberische winter is.” Ook Robert de Wit (CDA) laat zich uit: “Eerder gedane beloftes gaan de ijskast in, terwijl het vertrouwen van Groningers zo langzamerhand tot onder het vriespunt zakt.”

De fracties van de Partij voor het Noorden, SP, CDA, BBB, Volt, PvdD en GroenLinks vragen nu een spoeddebat aan. Ze willen onder andere weten of het College van Gedeputeerde Staten op de hoogte was over het opstarten van de locaties en hoe de communicatie vanuit Den Haag verliep. Ze willen ook duidelijkheid over het protocol bij extreme kou.