Nieuws

Gaskraan Groningen op waakvlam wegens kou

In verband met de stevige kou zullen twee productielocaties voor de gaswinning in Groningen uit voorzorg op de waakvlam worden gezet. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief maandag in een brief laten weten aan de Tweede Kamer.


Leestijd: 1 minuut

Regionale overheden Groningen maken geen bezwaar tegen besluit verhoging gaswinning
Regionale overheden Groningen maken geen bezwaar tegen besluit verhoging gaswinning

Dat twee productielocaties in het Groningenveld op een waakvlam worden gezet in een periode waarin stevige kou wordt voorzien is volgens afspraken die vorig jaar werden gemaakt. Volgens het zogenaamde ‘Vaststellingsbesluit 2023-2024’ zou de gasproductie in Groningen worden beëindigd, maar kunnen locaties toch weer op de waakvlam worden gezet als de gemiddelde temperatuur 24 uur lang lager dan -6,5 graden Celsius ligt.

Volgens het KNMI blijkt dat op dinsdag 9 januari een gemiddelde effectieve etmaaltemperatuur van -6,63 graden Celsius wordt verwacht. “Ofschoon de afwijking dus minimaal is en voor zeer waarschijnlijk een zeer korte periode, zullen op basis van het vaststellingsbesluit twee productielocaties op de waakvlam worden gezet”, zo schrijft staatssecretaris Vijlbrief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de productielocaties Spitsbergen en Scheemderzwaag .

Volgens de staatssecretaris zal de NAM de productielocaties weer sluiten, als uit gegevens van het KNMI blijkt dat binnen 14 dagen geen gemiddelde effectieve etmaaltemperatuur van -6,5 graden Celsius meer wordt verwacht. “Zoals het er nu naar uitziet is dit het geval op woensdag 10 januari. De winning is dus minimaal, namelijk alleen de winning op de waakvlam op twee locaties voor ongeveer twee dagen”, aldus de brief.