Nieuws

Gaskraan niet definitief dicht

De gaskraan in Groningen gaat voorlopig toch niet definitief dicht. De Eerste Kamer kan zich niet vinden in het voorstel om de gaswinning onmogelijk te maken en wil dat er eerst nader onderzoek komt naar leveringszekerheid van energie aan Nederland.


Leestijd: 1 minuut

De Tweede Kamer stemde vorige maand met overgrote meerderheid voor het voorstel om voor altijd een eind te maken aan de gaswinning. Maar vijf partijen in de Eerste Kamer zien dat niet zitten.

Dat bleek dinsdag in de Eerste Kamer. Vijf fracties lieten er weten dat ze daar niet zo maar mee kunnen instemmen. De fracties van BBB, VVD, PVV, JA21 en 50Plus willen eerst meer duidelijkheid over leveringszekerheid. Daarom besloten ze tot uitstel van de behandeling van het voorstel om aan de gaswinning definitief een einde te maken. Dat voorstel zou volgende week dinsdag in stemming worden gebracht, maar die behandeling gaat niet door.

Dit uitstel van de behandeling is een domper voor staatssecretaris Vijlbrief (D66) die zich er voor inzet om het vertrouwen van inwoners van Groningen in de politiek te herstellen. De gasputten kunnen zeker niet al deze maand definitief worden gedicht, zoals hij had voorgesteld.