Nieuws

Gasunie beoogd netbeheerder waterstofnetwerk Noordzee

De Gasunie is de beoogde netbeheerder van het toekomstige waterstofnetwerk op de Noordzee. Dat heeft demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie donderdagavond aan de Tweede Kamer laten weten.


Leestijd: 1 minuut

Waterstofproductie op zee wordt een sleutelrol in de toekomstige groei van windenergie op zee. Daarom heeft Jetten de Gasunie gevraagd om de eerste stappen richting het waterstofnetwerk te zetten.

Volgens de Gasunie heeft Nederland, evenals de andere Noordzeelanden, grote ambities voor de opschaling en uitrol van Wind op Zee en is daarvoor uniek gepositioneerd. Windenergie op zee draagt bij aan een duurzame en betaalbare energievoorziening en zal sterk en snel doorgroeien. Daarnaast zorgt windenergie op zee ervoor dat Nederland en Europa minder afhankelijk zijn van energie uit andere land.

‘Wij zijn blij met het vertrouwen en voornemen van het kabinet om Gasunie voor deze vitale rol van waterstofnetbeheerder op zee aan te wijzen’, Willemien Terpstra, ceo Gasunie. ‘Wij zijn er klaar voor om, in navolging van het nationale waterstofnetwerk op land, ook op de Noordzee aan de slag te gaan met een netwerk dat niet alleen goed is aangesloten op ons landelijke netwerk, maar ook verbindingen krijgt met omliggende landen. Wij gaan daarbij uiteraard kijken of en op welke manier de bestaande gasinfrastructuur in de Noordzee hergebruikt kan worden.’