Nieuws

Gasunie waarschuwt voor gastekort bij koude winters

De Gasunie waarschuwt voor een gastekort dat kan optreden als er tijdens strenge winters minder gas beschikbaar is. Hoewel het aanbod voor het komende jaar nog voldoende is, kan zo’n scenario zich in de toekomst wel voordoen, stelt de Gasunie. Het bedrijf baseert zich hierbij op een advies van dochterbedrijf Gasunie Transport Services aan het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. Dat advies is vandaag bekendgemaakt.


Leestijd: 1 minuut

Morgen, dinsdag 1 oktober, is de officiële sluiting van het Groningenveld. Nederland wordt daarmee voor een groter deel afhankelijk van de import van gas, stelt de Gasunie. Om ervoor te zorgen dat er genoeg gas beschikbaar is, moeten er volgens de Gasunie een aantal belangrijke maatregelen genomen worden.

Zulke maatregelen zijn bijvoorbeeld het zorgen voor voldoende voorraad in de gasopslagen, maar ook zorgen voor verschillende opties waar gas vandaan wordt gehaald (diversificatie van het gasaanbod). Daarnaast moet volgens de Gasunie ook genoeg gas uitgewisseld kunnen worden met buurlanden.

Een van de scenario’s die Gasunie Transport Services (GTS) voor de toekomst schetst is dat er een verlaagd aanbod van gas is door een verminderde beschikbaarheid van LNG (vloeibaar gas). In dit scenario is het aannemelijk dat er een gastekort ontstaat, mits er sprake is van een koude winter.

GTS gaat hierbij uit van de sluiting van EemsEnergyTerminal en het ontstaan van een tekort tot na 2030. Hoewel het tekort minder groot is dan eerder gerapporteerd, vindt het GTS het belangrijk het bestaande aanbod te behouden zodat er leveringszekerheid is.

In de verschillende scenario’s is geen rekening gehouden met grote of langdurige verstoringen zoals de problemen met NordStream in 2022 en de Baltic Interconnector in 2023. Hiervoor zijn volgens het bedrijf extra maatregelen noodzakelijk. Volgens GTS kan Nederland door de sluiting van het Groningenveld langdurige uitval nu alleen nog opvangen met gas uit een gasopslag.