Nieuws

Geen kermis, groot vuurwerk, Peerdespul, Taptoe, Drakenbootraces en Groote Maaltijd

Het is 28 augustus en dan vieren we het Groningens Ontzet. Dit jaar gooit echter het coronavirus roet in het eten. Want doordat het virus onder ons is, gaan een groot aantal traditionele activiteiten niet door. Zo is er dit jaar geen kermis op de Grote Markt. Peerdespul, de Taptoe en de Drakenbootraces zijn afgelast. De Groote Maaltijd bij de Weeva gaat niet door en ‘Bommen Berend’ wordt niet afgesloten met een groots vuurwerk. Toch kun je Groningens Ontzet vandaag wel een beetje vieren. Wat en waar?


Leestijd: 1 minuut

Geen kermis, groot vuurwerk, Peerdespul, Taptoe, Drakenbootraces en Groote Maaltijd
Geen kermis, groot vuurwerk, Peerdespul, Taptoe, Drakenbootraces en Groote Maaltijd

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken en de Groningen City Club hebben ongeveer 400 Groningse vlaggen verspreid onder ondernemers. Naast de vlaggenpracht in de binnenstad ging ook de kranslegging bij de buste van Carl von Rabenhaupt (de bevrijder van Groningen) wel door, net als het traditionele klokkenluiden van de Martinitoren.

Bommen Berend
In het Noordelijk Scheepvaartmuseum kun je gratis terecht voor een kleine expositie over Groningens Ontzet. Topstuk is een veertig kilo zware bomkogel die in 1672 door de troepen van Bommen Berend op de stad is afgevuurd. Die mortiergranaat werd twee jaar geleden opgegraven. 

Maquette van Beleg van Groningen
In het depot van het Groninger Museum lag al jaren een maquette te verstoffen. Sterker nog: het tafereel van het Beleg van Groningen was zwaar gehavend. Maar restaurateurs hebben de maquette van 3 bij 3 meter helemaal opgeknapt en die kun je vandaag gratis zien in de Martinikerk.

28 augustus concert door NNO
Normaal gesproken speelt het NNO tijdens Groningens Ontzet voor een publiek van duizenden Groningers. Dit jaar vindt het concert binnen plaats voor een kleine groep mensen in De Oosterpoort. Het NNO speelt muziek van Tomasi, Vaughan Williams en Brahms.

Festival en Pubquiz
In het Forum wordt het eerste Bommen Berend Festival georganiseerd. Vanaf 18.00 uur tot middernacht zijn er optredens van verschillende artiesten, zoals Hannah Mae, Delore en The Vices. Het café De Toeter heeft samen met Volksvermaken een online pubquiz in elkaar gezet. Test je kennis over Groningens Ontzet. Je moet je van tevoren opgeven.