Nieuws

Gemeente gaat in mei geen grasmaaien

De gemeente Groningen gaat de hele maand niet of minder grasmaaien en roept inwoners op dit ook niet te doen. Reden? Het is beter voor de biodiversiteit.


Leestijd: 1 minuut

Volgens de gemeente blijkt uit ervaring dat er op plekken waar in de maand mei minder gemaaid werd, meer bloemen bloeien en meer verschillende planten en dieren voorkomen dan op plekken waar vaker gemaaid werd.

Wethouder Natuur en Ecologie, Kirsten de Wrede: “Een maand niet maaien kan voor wel tien keer meer bijen zorgen. En die bijen zijn belangrijk voor zo’n zestig procent van onze voedselgewassen. Daarnaast zorgt langer gras voor minder droogte en warmte. Zo zitten we er dus koeler bij deze zomer. Je kunt er ook voor kiezen om niet alles te maaien, of niet alles tegelijk, dat helpt ook enorm.”

Op plekken waar hoog gras het zicht ontneemt, wordt met oog op verkeersveiligheid wel gemaaid. Ook wordt het gras rondom speelvoorzieningen gemaaid.

Vanaf juni gaat de gemeente stapsgewijs terug naar hun gebruikelijke maaimethode. De actie maakt deel uit van het landelijke initiatief ‘Maai Mei Niet’.