Nieuws

Gemeente wacht miljoenenclaim bij schade aan Martinikerk

De gemeente Groningen hangt een claim van tientallen miljoenen guldens boven het hoofd als door de aanleg van een tunnel de kerk naast de Martinitoren schade oploopt. De tunnel dient in de plannen van de gemeente als aanrijroute naar de geplande parkeergarage onder de Grote Markt.


Leestijd: 1 minuut

De Martinikerk is door de Stichting Martinikerk Groningen voor zeshonderd miljoen gulden verzekerd tegen schade. Ongeveer een derde van de kerk ligt in de gevarenzone. Zelfs een minimale verzakking kan grote gevolgen hebben voor de monumentale kerk. “Het is onzeker hoeveel het gebouw kan hebben”, zegt secretaris Van der Veen. “Zoiets schijnt ook heel moeilijk vastgesteld te kunnen worden.”

Een onderzoeksrapport, dat in opdracht van de gemeente werd uitgevoerd door bureau GeoDelft, wees in eerste instantie uit dat de kans dat de Martinikerk verzakt minimaal is. Maar deze week nam de onrust over mogelijke schade aan de kerk toe nadat deskundigen de vloer aanveegden met het rapport. Zij stellen dat onvoldoende rekening is gehouden met de kwetsbaarheid van de al gedeeltelijk verzakte Martinikerk. Ook kan de stuwwal waar de kerk op staat wel eens instorten.

Woordvoerder Miedema benadrukt dat GeoDelft een voorlopig onderzoek heeft uitgevoerd. “Het bureau gaf al aan dat er uitvoeriger onderzoek gedaan moest worden naar de bodemgesteldheid en de kerk. Ik denk dat de deskundigen kritiek hebben op een fase waar we nu nog niet aan toe zijn.”