Nieuws

Gemeenteraad eist hardere aanpak straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag

De gemeenteraad van Groningen roept op tot een strengere aanpak van straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag in de stad. Raadsleden van CDA, GroenLinks, D66, ChristenUnie, Stadspartij 100% voor Groningen, Partij voor het Noorden en PVV uiten in een gezamenlijke brief hun zorgen over de aanhoudende problematiek.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Jennifer Krug
Foto: Jennifer Krug

Uit recent onderzoek van Sikkom blijkt dat zes op de tien uitgaande jongeren in 2023 met aanranding te maken hebben gehad, vooral jonge vrouwen. Daarnaast worden horecamedewerkers onvoldoende getraind om dit gedrag te herkennen en te voorkomen. Ondanks eerdere initiatieven blijft straatintimidatie een groot probleem, stellen de fracties, waardoor een intensievere aanpak noodzakelijk is.

De raadsleden verzoeken het college om actief in gesprek te gaan met horecaondernemers over de naleving van afspraken uit 2022 en om gratis trainingen voor horecapersoneel te promoten. Ze vragen om evaluatie van eerdere initiatieven om te achterhalen waarom deze niet effectief genoeg waren, en om op basis van de resultaten een herziene campagne op te zetten in samenwerking met onderwijsorganisaties en maatschappelijke partners.

Daarnaast willen de raadsleden een onderzoek naar straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag in Groningen, vergelijkbaar met onderzoeken in Den Haag en Utrecht, om inzicht te krijgen in de meest getroffen groepen, daders en hotspots. Ze pleiten ook voor een meldingsmogelijkheid en informatieve webpagina over straatintimidatie, naar het voorbeeld van Den Haag, en een grootschalige campagne tegen straatintimidatie in Groningen.