Nieuws

Gemeenteraadsfracties maken zich zorgen over ‘Buy Now Pay Later’ in Groningse winkelstraten

De gemeenteraadsfracties van de ChristenUnie, het CDA, de Partij voor de Dieren en de PvdA hebben hun zorgen geuit over de mogelijke introductie van de ‘Buy Now Pay Later’ regeling in de fysieke winkelstraten van Groningen. De partijen zijn bang voor een toename van schulden onder kwetsbare groepen waaronder jongeren en mensen met schulden.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Fotostijl - Johan Bosma
Foto: Fotostijl - Johan Bosma

De mogelijkheid tot kopen op afbetaling wordt nu vooral online aangeboden, maar recent maakten betaalbedrijf Adyen en afbetaalapp Klarna bekend dat ze klanten de mogelijkheid willen bieden om ook aankopen in fysieke winkels pas over enkele weken af te rekenen.

“Het kopen van spullen zonder direct te betalen kan leiden tot grote problemen, zoals schulden”, zegt Peter Rebergen, fractievoorzitter van de ChristenUnie. “Vooral jongeren zijn vatbaar voor allerlei invloeden en verleidingen. Wij maken ons als ChristenUnie, samen met CDA, Partij voor de Dieren en Partij voor de Arbeid, hier grote zorgen over.”

De vier partijen vragen het college of zij op de hoogte zijn van winkels in Groningen die van plan zijn om deze betalingsmethode aan te bieden, en of er reeds maatregelen genomen worden om inwoners te beschermen tegen deze laagdrempelige, maar vaak dure leningen.

Daarnaast dringen de vier fracties aan op overleg met winkeliers en ondernemersverenigingen om te voorkomen dat kwetsbare groepen verder in de problemen komen.