Nieuws
Gesloten slachthuis Winschoten wil duidelijkheid; vlees begint te stinken
De directie van het slachthuis in Winschoten wil zo snel mogelijk weten wanneer het bedrijf weer open kan. Het gaat om het laatste slachthuis van Nederland dat vorige week op last van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees werd gesloten. Volgens de directie is het bedrijf verzegeld en liggen er tientallen cadavers van vee die langzamerhand beginnen te stinken maar die nu verwijderd kunnen worden.
Leestijd: 1 minuut
‘We wachten nog steeds op de uitslag van bloedmonsters die vorige week van het vlees werden genomen. Andere slachthuizen hebben inmiddels al uitslag gekregen en daar kan men weer aan het werk. Maar wij moeten stil zitten, en dat levert ons een schadepost op van duizenden guldens’, aldus eigenaar S. Jansema van het slachthuis.Volgens woordvoerder W. Egels van de Rijksdienst klopt het dat het Winschoter slachthuis nog niet open mag, omdat de uitslag van bloedonderzoek nog steeds niet binnen is. ‘Maar het slachthuis in Winschoten verkeert in een uitzonderingspositie omdat het het enige is waar vlees werd aangetroffen met de verdenking van mond- en klauwzeer. Het serologisch onderzoek kunnen wij niet versnellen omdat het aan alle criteria moet voldoen. Dergelijk onderzoek kan wel veertien dagen duren’, zegt Egels. Hij begrijpt niet waarom het Groningse slachthuis gepikeerd is over een gebrek aan informatie. ‘Wij hebben een koerier gestuurd met alle overwegingen voor onze maatregelen. Maar de directie wenste het bericht van de koerier niet aan te nemen en stuurde dat terug. Dan houdt het voor ons ook op’, aldus de RVV.Directeur Jansema ontkent dat hij een koerier heeft gezien en teruggestuurd. ‘We zitten hier met diverse keurmeesters maar niemand heeft een koerier gezien. Dat bericht verbaast mij zeer’.