Nieuws

Gevolgen van aardbevingen zijn nationale crisis, concludeert de Nationale Ombudsman

De gevolgen van de aardbevingen in Groningen zijn een nationale crisis. Dat concludeert Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in de publicatie ‘Verscheurd Vertrouwen’, die vandaag, maandag, verschijnt. In een interview met Trouw zegt hij dat er in een nieuw kabinet een aparte minister of staatssecretaris moet komen om de problematiek in Groningen op te lossen. De komende tijd gaat de ombudsman in gesprek met gedupeerde bewoners en betrokken organisaties, over het herstellen van het vertrouwen van Groningers in de overheid.


Leestijd: 1 minuut

De ombudsman maakte een reconstructie van de problematiek, aanbevelingen en nieuwste inzichten. Nog steeds gaat het niet goed in Groningen, concludeert hij in het rapport. Niet alleen de huizen van bewoners in de aardbevingsgebieden zijn beschadigd, ook hun vertrouwen in de overheid heeft een flinke deuk opgelopen. Ze hebben het gevoel dat ze niet serieus worden genomen. 

Van Zutphen: "De bewoners in de aardbevingsgebieden hebben ten onrechte de regie in de schoenen geschoven gekregen. Ze moeten het zelf maar uitzoeken met alle loketten en regelingen. Maar tegelijkertijd lijkt de overheid weinig inbreng te verdragen van bewoners. Het is de hoogste tijd om de gevolgen van de gaswinning voor bewoners het kenmerk van een crisis te geven. En daarnaar te handelen."

Van Zutphen roept de overheid op om de relatie met de bewoners te herstellen. De ombudsman gaat de komende tijd in gesprek met medewerkers van betrokken organisaties om te kijken waar zij tegenaan lopen bij het oplossen van de problemen.