Nieuws

GGD: ‘Het is druk op Groningse testlocatie, net zoals in de rest van het land’

Het is erg druk op de Groningse testlocatie, zo laat de GGD weten. Ondanks dat er dinsdag een extra teststraat in Veendam wordt geopend, kan het zijn dat Groningers die vlakbij de provinciegrens wonen naar bijvoorbeeld Drachten of Assen moeten voor hun test. “Soms is daar sneller plaats”, aldus een woordvoerster.


Leestijd: 2 minuten

UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik
UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik

Volgens Mensink is het inderdaad erg druk, maar is het niet zo dat de locatie in Groningen overloopt. “De afspraken voor coronatesten worden landelijk uitgezet. Het kan zijn dat je naar een testlocatie in een andere provincie wordt verwezen als je daar sneller terechtkunt en als de afstand niet zoveel uitmaakt. We krijgen op de testlocatie in Groningen ook mensen die onder een andere GGD vallen. Het is in het hele land gewoon druk op de testlocaties.”

Het aantal coronatesten in de provincie Groningen steeg vorige week van 3.054 naar 3.983. “Ik heb nog geen cijfers paraat, maar het is deze week zeker niet rustiger geworden”, zegt woordvoerster Hanneke Mensink namens de GGD en de Veiligheidsregio. Dinsdag gaat de nieuwe locatie in Veendam open. Ook verhuist de testlocatie in Groningen van het UMCG naar het oude Philipspand aan de Europaweg. “We houden de komende tijd goed in de gaten of we de drukte op deze testlocaties aan kunnen.” 

Volgens Mensink is niet uitgesloten dat de huidige testlocatie in het UMCG op termijn weer in gebruik moet worden genomen. “Als het nodig is, dan moeten we handelen. En dan is het heropenen van de locatie in het UMCG een optie”, aldus Mensink. 

Het Ministerie van Volksgezondheid riep maandag op om je alleen te laten testen met klachten. Er zijn nu bijvoorbeeld werkgevers die het zekere voor het onzekere nemen bij werknemers die in het buitenland vakantie hebben gevierd. Ook middelbare scholen willen dat snotterige leerlingen zich eerst laten testen. Mensink: “Het is bij ons vanaf het begin al beleid geweest dat je je pas laat testen als je klachten hebt. Zonder klachten heeft een test geen zin.” 

Volgens de GGD loopt ook in Groningen het aantal besmettingen op. Er zijn op dit moment 10 fulltimekrachten bezig met het bron- en contactonderzoek. “We kunnen dat nog aan met de huidige bezetting. We zijn wel druk bezig met het werven van nieuwe collega’s om extra drukte in de toekomst aan te kunnen”, aldus Mensink.