Nieuws

GGD start campagne: Pas op met kwik

De GGD Groningen is een nieuwe campagne gestart: pas op met kwik. In onder meer oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten en een ongeluk met kwik kan enorme gevolgen hebben. Niet alleen voor je gezondheid maar ook voor je portemonnee, zo stelt de GGD: de kosten voor het opruimen van kwik, na de val van bijvoorbeeld een thermometer, kunnen oplopen tot 10.000 euro.


Leestijd: 1 minuut

De GGD waarschuwt: als je een voorwerp met kwik erin laat vallen, rollen en stuiteren de bolletjes kwik alle kanten op, soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk zelf kunt opruimen en bolletjes die blijven liggen, verdampen langzaam tot kwikdamp. En daar kun je erg ziek van worden, stelt de GGD.

Voorkom hoge kosten

Volgens de GGD zit in vooral in een barometer veel kwik en het is heel moeilijk om dat op te ruimen als de barometer lekt of valt. “Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloerbedekking of het laminaat er helemaal uit en moeten er veel spullen weg. De schade is altijd groot en kan oplopen tot tienduizend euro. En dan is er nog de ongerustheid die zo’n ongelukje veroorzaakt, vooral als er kleine kinderen in huis zijn”, zo stelt de GGD.

Breng kwik naar het chemisch afval

De GGD roept mensen op om oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters, verpakt in dubbel plastic, weg te brengen naar het chemisch afval van een Milieustraat.