Nieuws

Goed nieuws voor Ter Apel: meerderheid Eerste Kamer steunt spreidingswet

Een meerderheid van de Eerste Kamer steunt de spreidingswet. Dat is de uitkomst van de debatavonden over het wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel en Migratie). In eerste instantie steunde de VVD de wet niet, maar op de tweede avond gaf de partij aan ook voor het wetsvoorstel te zijn. Daarmee is een meerderheid voor de wet.


Leestijd: 1 minuut

De spreidingswet maakt het mogelijk om asielzoekers beter over de gemeenten in Nederland worden verdeeld, desnoods met dwang. De wet werd in oktober aangenomen door de Tweede Kamer.

De wet is onder andere goed nieuws voor Ter Apel, waar het opvangcentrum voor asielzoekers overvol zit. Er is “een begin gemaakt met een oplossing voor de huidige schrijnende situatie in de opvang”, zegt burgemeester van Westerwolde Jaap Velema tegen de Volkskrant.

Volgende week, op 23 januari zal de Eerste Kamer formeel over het wetsvoorstel stemmen. Voorstanders van de wet zijn GroenLinks-PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, SP, OPNL, Volt en de VVD. PVV, JA21 en FVD zijn tegenstanders. Volgens hen is de Spreidingswet het verkeerde instrument en kan alleen een daling van de instroom de opvangcrisis oplossen. Ook zijn er fracties (BBB, PvdD, SGP en 50PLUS) die nog twijfelen of de Spreidingswet voldoende soelaas zal bieden.