Nieuws

Google bouwt datacenter in Winschoten: tientallen banen erbij

Google breidt de activiteiten in de provincie Groningen nog verder uit: in Winschoten wordt voor 600 miljoen euro een nieuw datacenter gebouwd. Het datacenter levert tientallen banen op en de bouw van het center zorgt ook nog eens voor duizenden directe indirecte banen. Google heeft ook al een datacenter in de Eemshaven. Hier werken 500 mensen.


Leestijd: 1 minuut

Google heeft het datacenter nodig ter ondersteuning van het veel grotere datacenter in de Eemshaven.

De druk op de capaciteit van de datacenters neemt toe, stelt Marco Ynema, Data Center Lead bij Google Nederland, tegenover RTV Noord. Dat heeft te maken met het toenemend en intensiever gebruik van digitale toepassingen als Cloud, YouTube en programma’s als Gmail en Google Maps. Ynema benadrukte tegenover de regionale omroep de band die Google heeft met Groningen. “We zitten er al sinds 2003, eerst in de stad en later in de Eemshaven.”

Door het groeiende gebruik van data zal het volgens Ynema niet bij Winschoten blijven. Ook in Groningen – op industrieterrein Westpoort – wil Google een satellietvestiging realiseren. Deze locatie moet ongeveer net zo groot worden als die in Winschoten. Daarnaast zijn er ook plannen om in de Eemshaven uit te breiden.

Google wil in 2030 nul CO2 uitstoten; het datacenter in Winschoten wordt dan ook zo groen mogelijk. Google heeft voor de locaties in Nederland met energieleverancier Eneco een contract gesloten voor de levering van 153 megawatt aan groene energie, afkomstig van een windpark op de Noordzee. Ook wil Google restwarmte van het koelproces in Winschoten opvangen en beschikbaar stellen aan bedrijven of huishoudens in de omgeving.  

Het datacenter in Winschoten moet in 2025 in bedrijf zijn. Het center wordt gebouwd op een terrein van 13 hectare langs de N367.