Nieuws

Graf van eerste vrouwelijke professor Tammes gered

Het graf van Jantina Tammes, de eerste vrouwelijke professor van de Rijksuniversiteit Groningen, is gered. Maandenlang leek het erop dat het graf op het Esserveld geruimd zou worden, maar onlangs kreeg Henk Bakker – die zich inzette voor het behoud van het graf – alsnog het verlossende telefoontje: het graf mag blijven.


Leestijd: 1 minuut

Henk Bakker verzorgt rondleidingen over onder andere begraafplaats het Esserveld, tussen Groningen en Haren. Vaak staat hij dan ook even stil bij het graf van Jantina Tammes (1871 – 1947). In 1919 werd Tammes benoemd tot bijzonder hoogleraar in de erfelijkheidsleer aan de RUG. Ze was daarmee de eerste vrouwelijke professor van de RUG, en de tweede van Nederland.

Tijdens een van zijn rondleidingen stuitte Bakker vorig jaar bij het graf van Tammes op een bordje van de gemeente. “De gemeente was op zoek naar de eigenaren van het graf. Zou er niemand gevonden worden, dan zou het graf moeten worden geruimd”, zo vertelt Bakker.

“Verlies van cultureel erfgoed”, vond Bakker en dus besloot hij op zoek te gaan naar familieleden van Tammes of andere partijen die de grafrechten zouden willen betalen. Nog voordat Bakker geldschieters had gevonden, kwam onlangs het verlossende telefoontje: de grafrechten bleken destijds toch voor onbepaalde tijd betaald. “De ruiming is van de baan, het graf is gered!”

Overigens staan er binnenkort, op 26 mei en 31 juli, weer rondleiding op begraafplaats Esserberg gepland, onder andere langs het graf van Jantina Tammes.