Nieuws

Gratis aaltjes zijn op: “We hebben honderden mensen aan de deur gehad”

“Er heeft hier de hele dag non-stop een rij mensen voor de deur gestaan.” Omdat Kevin van der Kooi en Jos Schultinga van het Groningse Aaltjesonline.nl per ongeluk veel te veel naaktslakverwoestende aaltjes hadden ingekocht, besloten ze de piepkleine wormpjes maar gratis weg te geven. Ze hebben het geweten. “Zelfs de politie kwam nog een kijkje nemen.” Inmiddels zijn alle aaltjes vergeven.


Leestijd: 2 minuten

Het was eigenlijk een soort beginnersfoutje, geeft Van der Kooi van de stad-Groningse startup maar eerlijk toe. Door het extreem natte voorjaar was er een explosie van naaktslakken. De pech wilde dat de aaltjes die de slakken bestrijden juist toén niet verkrijgbaar waren. Toen er wel weer voldoende voorraad was, besloten de twee jonge ondernemers dan ook maar meteen massaal in te slaan. “We zijn iets te enthousiast geweest”, zegt hij tegen de Groninger Ondernemers Courant.

En zo kwam het dat Aaltjesonline ineens miljarden aaltjes op voorraad had. De wormpjes leven maar een paar weken en omdat de ondernemers het zonde vonden om ze weg te gooien, besloten ze om de aaltjes – per zakje – maandag maar gratis weg te geven.

“Toen ik maandagochtend kwam aanfietsen, stond er meteen al een handjevol mensen voor de deur en die rij is vervolgens de hele dag niet meer weggegaan”, vertelt Van der Kooi. Hij schat er zo’n 700 a 800 mensen langs zijn geweest, die allemaal maar al te graag een gratis zakje aaltjes wilden. “Ze kwamen overal vandaan. Uit de stad, maar ook veel uit de provincie. Eén iemand was zelfs met de auto een uur onderweg geweest. Die hebben we maar een extra zakje gegeven.”

Ook medewerkers van de naastgelegen huisartsenpost, de eigenaar van de buurtsupermarkt en zelfs de politie kwamen nog even langs. “Agenten kwamen toch maar eens kijken waarom er hier zo’n drukte voor de deur was.”

De miniscule wormpjes zijn een natuurvriendelijke manier om van naaktslakken af te komen. Ze dringen bij de naaktslak binnen, waarna de slak stopt met eten en zich in de grond verstopt. Na een week of twee is de slak dood.

Inmiddels zijn alle aaltjes vergeven. “We hebben een hele hoop mensen blij gemaakt”, zegt Van der Kooi. Hij schat dat zijn bedrijf een kleine 30 duizend euro aan omzet mis heeft gelopen. Toch ziet de ondernemer het positief. “Het was jammer van de omzet, maar wel goed voor onze naamsbekendheid.” Bovendien zag hij maandag al een kleine piek in de bestellingen van andere soorten aaltjes. En: een kleine verdienste was er wel. “Ik heb vandaag drie kilo aardappelen gekregen en ook nog een paar potjes jam. Als bedankje.”