Nieuws

Groningen blijft GroenLinks/PvdA stad; PVV in Stad zesde

Groningen blijft traditiegetrouw een GroenLinks-PvdA stad. Deze partij werd in ‘Stad’ veruit de grootste bij de Europese verkiezingen. De PVV krijgt in de gemeente Groningen niet echt voet aan de grond en werd zesde. De opkomst in Groningen was afgelopen donderdag 53,2 procent, en dat was bijna zes procent meer dan bij de vorige Europese verkiezingen in 2019. Ook in de provincie deed GroenLinks-PvdA het goed. De BBB verloor in de provincie zeer fors ten opzichte van de Statenverkiezingen van 2023.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente Groningen

De Europese verkiezingen werden in de stad gewonnen door GroenLinks- PvdA. Deze gecombineerde partij haalde in Goningen 36,1 procent van de stemmen.

Tweede werd in Groningen D66, met 11,4 procent van de stemmen. Volt deed het ook in Groningen goed, en haalde 8 procent van de stemmen, maar werd op de hielen gezeten door de Partj voor de Dieren, met 7,9 procent van de stemmen. Dat percentage haalde ook de VVD: ook 7,9 procent. De PVV werd in de stad zesde, met 7,3 procent van de stemmen.

Provincie Groningen

Ook in de rest van de provincie Groningen deed GroenLinks het goed. Over de gehele provincie gezien haalde de PVV 27,9 procent van de stemmen, en was daarmee de grootste.

Maar in de Ommelanden deed de PVV het duidelijk beter dan in Stad. Want over de gehele provincie gezien haalde de PVV 13,2 procent van de stemmen, en werd daarmee tweede. Maar GroenLinks werd dus ook in de provincie aanzienlijk groter van de PVV.

D66 (7,9%), VVD (7,9 procent) en CDA (7,8 procent) behaalden ongeveer evenveel stemmen.

De BBB, bij de vorige (Staten-) verkiezingen nog de grote winnaar en spekkoper, bleef in de provincie Groningen steken op 5,7 procent.

Illustratie: Europese Parlementsverkiezingen 2024 provincie Groningen. Opkomstpercentage: 46,5 procent.