Nieuws

Groningen City Club: 15 procent minder bezoekers in Groningen

Volgens de Groningen City Club komen er veel minder bezoekers naar Groningen dan voorheen, door de werkzaamheden aan Ring Zuid en de verkeershinder die daarmee gepaard gaat. Het aantal bezoekers is met 15 procent gedaald. De Groningen City Club maakt zich zorgen over de impact hiervan op Groningse ondernemers en pleit voor een grote campagne om mensen weer naar de stad te trekken als de ringweg klaar is.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Stella Dekker
Foto | Stella Dekker

Werkzaamheden

De werkzaamheden aan de Ring Zuid, en de campagne van Groningen Bereikbaar om het aantal auto’s op de ring terug te dringen, zorgen ervoor dat mensen Groningen mijden. ‘We roepen van de daken dat mensen niet met de auto naar Groningen moeten komen, en terecht, want we willen geen verkeersinfarct. We willen natuurlijk dat de wegen begaanbaar blijven voor hulpdiensten’, zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club. Maar volgens hem heeft de campagne grote impact op Groningse ondernemers. 

Tranen

Bos gaat een paar keer per week langs bij ondernemers. ‘Ze zitten regelmatig met tranen in hun ogen.’ Door de verminderde bereikbaarheid van Groningen zien ze de omzet in hun kassa’s flink teruglopen. Vooral uit de regio komen minder mensen naar de stad. De daling van het aantal bezoekers heeft er vooral mee te maken dat minder mensen uit de regio en uit de andere noordelijke provincies naar Groningen komen. Stadjers blijven volgens Bos de stad bezoeken. 

‘Ondernemers hadden eerst te kampen met de coronacrisis, maar door de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg is de hoeveelheid bezoekers nog steeds niet terug op het niveau van voor corona’, zegt Bos.

Terugkomactie

Bos pleit voor een grote campagne om bezoekers weer naar de stad te krijgen. ‘Een grote terugkomactie. Daar moeten we nu al mee beginnen, want in september gaat de ringweg weer open’, zegt Bos. ‘Groningen wordt vaak de hoofdstad van het noorden genoemd, maar dat is nu al heel lang niet te zien aan de bezoekersaantallen. Laten we uitdragen dat Groningen niet meer de minst toegankelijke stad is, maar de meest toegankelijke stad van Nederland.’