Nieuws

Groningen niet meteen in lockdown als virus elders in Nederland oplaait

Mocht het coronavirus elders in Nederland opduiken, dan is het niet zo er meteen een landelijke lockdown volgt. “We grijpen regionaal in”, zegt RIVM-modelleur Jacco Wallinga vrijdag in een interview met het Algemeen Dagblad.


Leestijd: 1 minuut

Groningen niet meteen in lockdown als virus elders in Nederland oplaait
Groningen niet meteen in lockdown als virus elders in Nederland oplaait

Volgens Wallinga kunnen het RIVM en de GGD nu veel meer gerichte maatregelen nemen bij een nieuwe uitbraak. “Als het aantal positieve testuitslagen ergens opvallend hard stijgt, kan je regionaal ingrijpen. Dan moet je daar misschien weer een versoepeling terugdraaien. Maar niet in het hele land”, zegt hij in het AD.

Het RIVM werkt op dit moment aan richtlijnen die bepalen wanneer er bijvoorbeeld een regionale lockdown wordt ingesteld. Zo’n noodrem is er ook in andere landen. Zo heeft Duitsland als regel dat een regio in lockdown gaat als daar meer dan 50 of 100 nieuwe besmettingen zijn. 

Binnen dat nieuwe beleid is volgens Wallinga testen en traceren cruciaal. Kleine brandhaarden moeten snel worden ingedamd om verdere verspreiding te voorkomen. Ook is het belangrijk dat iedereen wel voldoende afstand blijft houden en dat je thuisblijft als je ziek bent. Die basisregels helpen volgens het RIVM en daardoor kan er op andere vlakken worden versoepeld.

Volgens het RIVM ligt op dit moment het reproductiegetal van het virus onder de 1. Dat houdt in dat elke besmette patiënt minder dan één andere patiënt besmet. Dat reproductiegetal kan stijgen als de versoepeling van de maatregelen wordt doorgezet. Maar het kan ook weer dalen als er veel getest wordt en nieuwe besmettingen snel worden geïsoleerd. 

Aantal besmettingen in Groningen
Op dit moment zijn er in Groningen 354 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is er eentje meer dan vorige week.