Nieuws

Groningen nog steeds donkerrood op Europese coronakaart

De provincie Groningen kleurt nog steeds donkerrood op de nieuwe Europese coronakaart van de EDCD, de Europese equivalent van het RIVM. Toch lopen de besmettingscijfers in de provincie al een tijdje terug.


Leestijd: 2 minuten

Groningen nog steeds donkerrood op Europese coronakaart
Groningen nog steeds donkerrood op Europese coronakaart

Dat Groningen donkerrood is, houdt in dat er een hoog risiconiveau is. In Nederland staat Groningen daarin niet alleen. Alle provincies behalve Friesland, Drenthe, Flevoland en Zeeland staan op donkerrood. De kaart is gebaseerd op de cijfers van de afgelopen weken. 

Gemeente Groningen
De coronacijfers in Groningen zijn de laatste twee weken wel gedaald. Donderdag registreerde het RIVM in de gemeente Groningen 69 nieuwe besmettingen. Dat waren er meer dan de zeventien besmettingen van een dag eerder, maar dat cijfer was incompleet door een storing. Het zevendaagse gemiddelde in de gemeente Groningen staat nu op 65. 

Provincie Groningen
In de provincie Groningen kwamen er 155 nieuwe positieve testen bij (inclusief de cijfers van de gemeente Groningen. Ook dat zijn er veel meer dan een dag eerder (47), maar ook hier kan de storing een rol hebben gespeeld. Het zevendaagse gemiddelde staat nu op 130 besmettingen per dag. 

Landelijke cijfers
De storing speelde elders in het land vermoedelijk ook parten. Donderdag noteerde het RIVM 4.506 besmettingen tegenover 3.474 besmettingen op woensdag. Het zevendaagse gemiddelde staat nu op 4.586. 

Ziekenhuisopnames
Er lagen vrijdag 23 patiënten met corona in een van de Groningse ziekenhuizen. Acht van die patiënten liggen op de intensive care. Dat zijn er drie meer dan een dag eerder. De bezetting op de normale coronaverpleegafdeling daalde van zestien naar vijftien. In het hele land liggen nu 648 patiënten met corona in het ziekenhuis, waarvan 177 op de IC. Donderdag werden 105 mensen opgenomen in het ziekenhuis en dat waren er 24 minder dan een dag eerder. Omdat er ook patiënten uit het ziekenhuis zijn ontslagen, liggen er nu 19 mensen meer in het ziekenhuis dan een dag eerder. Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van deze mensen niet of niet volledig is gevaccineerd. Veel volledig gevaccineerde mensen die wel in het ziekenhuis terechtkomen, hebben ook onderliggend lijden.

Er overlijden op dit moment ongeveer drie mensen per dag aan corona.