Nieuws

Groningen Ontwerpt: designers presenteren duurzame verpakkingsmaterialen

Hoe kunnen we verpakkingen in winkels zo duurzaam en waardevol mogelijk maken en verpakkingsafval hergebruiken? Met dat vraagstuk zijn acht koppels van ontwerpers en ondernemers uit de binnenstad van Groningen aan de slag gegaan in het project Groningen Ontwerpt. Maandag presenteerden ze hun conceptontwerpen aan elkaar.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Bram Eefting
Foto | Bram Eefting

Groningen Ontwerpt is een project waarbij ontwerpers aan Groningse ondernemers worden gekoppeld om samen te werken aan een maatschappelijk vraagstuk dat speelt in en rondom de binnenstad van Groningen. Het project wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. Eerdere vraagstukken waren onder andere hittestress en energiebesparing.

Dit keer is het thema waardevolle verpakkingen. Veel ondernemers gebruiken verpakkingen die maar eenmalig kunnen worden gebruikt, zoals bubbeltjesplastic. Het doel is daarom om een verpakking te creëren die van waarde op zich is.

“Als ondernemer kun je impact maken”

De deelnemende ondernemers konden een specifiek vraagstuk aandragen. Zo is Hilde Bolks van LiAtelier op zoek naar een verpakking voor kleine onderdelen van sieraden, die klanten zelf in elkaar kunnen knutselen. “Ik wil zo duurzaam mogelijk ondernemen”, vertelt ze over haar deelname. “Een betere wereld begint bij jezelf, en ik denk dat je als ondernemer een nog grotere impact kan maken.”

Een conceptoplossing voor LiAtelier is een zakje van gerecycled plastic, met een stukje karton en een doekje van oude stof, gekleurd met ui. Ook kunnen er glazen potjes gebruikt kunnen worden, om de sieraden tentoon te stellen. Bolks verwacht dat klanten er goed op reageren. “Onze winkel staat in het teken van ambacht en creativiteit, en daar past zoiets natuurlijk goed bij.”

Andere waardevolle verpakkingen waarvan een conceptontwerp staat, zijn onder andere stoffen tasjes van kapotte kledingstukken, manden geweven van versleten textiel en een machine om van oud karton opnieuw een doosje te kunnen vouwen.

Voor Van Beek Art Supplies wordt gewerkt aan een stevige plastic tas, gemaakt van gebruikte zakken voor rolcontainers en gebruikt karton. Daarin kunnen bijvoorbeeld schilderijen in vervoerd worden. Voor woonwinkel Laif en Nuver wordt gewerkt aan een doek van restjes linnen, waarin bijvoorbeeld breekbare kopjes in verpakt kunnen worden. Voor Mary Jane Schoenenboetiek wordt er gewerkt aan een beweegbaar etalagekunstwerk, gemaakt van gerecycled plastic en vloeipapier, dat gebruikt wordt om schoenen in te pakken.

De ontwerpers zijn Simone Larabi, Sebastiaan Baar, Esmé Hofman, Steven Wobbes, Nicoline Goris, Annemieke van den Berg van Saparoea, Dymh Dressen, Anne Varekamp en Hilja Timmer. De deelnemende ondernemers zijn dit jaar kinderwinkel Hartendief, Mary Jane Schoenenboetiek, juwelier LiAtelier, woonwinkel Laif en Nuver, Van Beek Art Supplies, Diezijner en kledingwinkel KOKOTOKO.

De ontwerpers hebben nog een maand om hun oplossing te finetunen. Op 25 november, tijdens Lutje Lokale Zaterdag, worden de ontwerpen getoond in de deelnemende winkels. Dan zijn ook de ontwerpers in de winkels aanwezig om alles te vertellen over het ontwerp- en maakproces.

Groningen Ontwerpt is een initiatief van House of Design en wordt financieel gesteund door Kunstraad Groningen, Ondernemersfonds Groningen, Groningen City Club.

Foto | Bram Eefting