Nieuws

Groningen perkt verhuurmogelijkheden via Airbnb in

In Groningen mogen via platforms als Airbnb maximaal twee kamers per woning worden verhuurd. Daarmee wordt de toeristische verhuur van woningen aan banden gelegd.


Leestijd: 1 minuut

CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen
CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen

Steeds meer huizen in de stad worden gebruikt voor de verhuur aan toeristen. Op deze manier verliezen die hun woonfunctie. Via Airbnb worden volgens onderzoek zo’n duizend woningen verhuurd. Zestien procent daarvan het gehele jaar door. Verhuur van complete woningen is voortaan taboe, meldt het Dagblad van het Noorden.

Het aantal investeerders dat zich in Groningen op deze lucratieve markt stort, neemt toe. Zij bieden huurhuizen niet aan voor permanente bewoning, maar alleen nog tegen een veel hogere prijs voor toeristische overnachtingen of als ‘short-stay’ adres voor enkele weken of maanden.

'Zorgwekkend'

Wethouder Roeland van der Schaaf noemt de ontwikkeling zorgwekkend. “De toeristische verhuur van woningen zet extra druk op de toch al gespannen woningmarkt in Groningen, waar de huizenprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen zijn en ook een tekort aan huurhuizen bestaat. Bovendien zorgen Airbnb-gasten voor overlast in woonwijken. Vooral in de Schildersbuurt krijgt de gemeente veel klachten van wijkbewoners. “

Als maatregel voert Groningen een registratie- en meldplicht in voor onder andere Airbnb-verhuurders. Houden zij zich daar niet aan, dan riskeren zij een boete. Door een wetswijziging die het kabinet voorbereidt, hebben gemeenten meer mogelijkheden om op te treden.