Nieuws

Groninger Studentenbond wil dat RUG protestregels intrekt: "Demonstreren is een belangrijk recht"

De Groninger Studentenbond (GSb) roept de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op om de protestregels in te trekken. Ze zijn van mening dat de nieuwe regels het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting ondermijnen.


Leestijd: 1 minuut

Foto | GSb
Foto | GSb

De universiteit stelde de nieuwe regels op om duidelijke afspraken te maken over hoe protesten plaatsvinden: protesteren moet voor zeven uur ’s avonds, anonieme uitingen zijn verboden en colleges en ceremonies mogen niet verstoord worden. Daarnaast worden demonstraties vroegtijdig beëindigd met hulp van de politie als demonstranten zich niet aan de regels houden of niet in gesprek willen met het bestuur.

“Met de nieuwe regels mag je bijna niks meer”, vertelt Ken Hesselink, voorzitter van de Groninger Studentenbond. “De universiteit kan niet verwachten dat protesten enkel verlopen zonder dat zij er last van hebben. Demonstreren is een belangrijk recht en het heeft een lange geschiedenis op de universiteit, dat gooi je niet zomaar weg omdat het wat onhandig is.”

De oproep van de GSb is ondertekend door de Landelijke Studentenvakbond en alle lokale vakbonden in andere studentensteden. Ook hebben allerlei lokale activistische groepen de oproep ondertekend, waaronder Amnesty International Student Group en BIJ1 Groningen.