Nieuws

Gronings bureau bedenkt oplossing voor ooievaarsnesten boven spoor

ProRail zit al een tijd in de maag met nestelende ooievaars boven het spoor. In een zoektocht naar een innovatieve oplossing om nesten van ooievaars op de portalen te voorkomen, werd een challenge uitgeschreven. Deze is nu gewonnen door het Groningse bureau voor productontwikkeling Zooh.


Leestijd: 1 minuut

In de buurt van de spoorlijn tussen Meppel en Hoogeveen bevindt zich een grote populatie ooievaars. Een ongewenst gevolg hiervan is dat ze graag hun nesten bouwen boven het spoor, op de bovenleidingsportalen. Dit leidt onder andere tot kans op kortsluiting, draadbreuk en vervuiling. Met uitval van treinen en vereist extra onderhoud als gevolg.

Prorail schreef daarom een challenge uit. Er waren wel een aantal eisen. Zo moest de oplossing snel te installeren zijn, en ook niet teveel onderhoud vragen. Ook mocht de oplossing het treinverkeer uiteraard niet hinderen of beïnvloeden.

De oplossing

Zooh bedacht een oplossing die bestaat uit een aramide draad over de lengte van het bovenleidingsportaal, een bevestigingset en obstakel- en markeringsbollen. Aramide is een soort nylondraad met hoge trekkracht. Deze aramide draad zorgt ervoor dat takken direct van de portalen vallen, waardoor er geen nesten kunnen worden gevormd.

De maatregel gaat dit najaar als pilot worden uitgevoerd op vier bovenleidingsportalen tussen Meppel en Hoogeveen.