Nieuws

Groningse fietser het vaakst beboet voor appen of bellen

Van alle Nederlanders zijn Groningers afgelopen maanden het vaakst beboet voor bellen of appen op de fiets. Maandelijks gaan in Groningen gemiddeld 428 fietsers op de bon wegens bellen of appen, of rijden zonder licht.


Leestijd: 1 minuut

Veel klachten over geparkeerde fietsen binnenstad
Veel klachten over geparkeerde fietsen binnenstad

Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat cijfers opvroeg bij het CJIB om na te gaan in hoeverre fietsers zich houden aan de nieuwe verkeersregels.

Groningse fietser het vaakst beboet

Als het gaat om appen of bellen tijdens het fietsen, werden in Groningen de meeste overtredingen begaan. In Groningen ging het tussen 1 juli 2019 en 31 januari 2020 om een gemiddelde van 25,7 boetes per 10.000 inwoners. Het landelijk gemiddelde is 13,9 boetes per 10.000 inwoners.

Fors minder fietsendiefstallen in Groningen

In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen landelijk met bijna 40 procent gedaald. In de provincie Groningen ging het om een bovengemiddelde daling van 50 procent. Per 10.000 Groningse Inwoners worden er ‘slechts’ 39,9 fietsen gestolen. Met dit laatste gemiddelde staat Groningen op de negende plek als provincie met de meest gunstige cijfers.

Een volledig overzicht van de cijfers per provincie, is terug te vinden op https://www.beslist.nl/info/fietsen-in-cijfers.html